Trend capricios sau construire conștientă

Acoperiș verde extensiv pe case private

În ultimele două decenii, din ce în ce mai multe acoperișuri verzi s-au construit peste tot în lume, mai mult de atât, în anumite locații a devenit obligatorie dotarea cu vegetație a tuturor acoperișurilor plate. Acest lucru nu este un accident! Oare e un capriciu? În niciun caz! Este gândire conștientă, și puțină dedicație față de natură, ceea ce îmbunătățește starea noastră generală atât pe plan mai îngust, cât și într-unul mai larg: acesta este acoperișul verde extensiv.

Apariția acoperișurilor moderne plate sau cu grade de înclinare reduse a avut ca rezultat și noi ideii și soluții tehnologice. Țiglele au fost înlocuite bitum, plastic sau cauciuc, toate materiale care necesită acoperire datorită rezistenței lor reduse împotriva radiațiilor UV. Pietrișul sau criblura – ca și strat de acoperire – sunt adecvate, însă nu au alte avantaje. Pe de altă parte, un acoperiș verde extensiv cu grosime de 12 cm apără hidroizolația, crește semnificativ senzația de confort a locatarilor (în special datorită temperaturii mai plăcute asigurate în timpul verii), și în plus, returnează o mică bucată din suprafața construită naturii.

ArchiGreen green roof reference project

Acoperișul verde este o planșă de acoperire cu vegetație, izolat împotriva apelor pluviale, în care structura, izolația acoperișului și vegetația realizează o unitate sincronizată și proiectată. Se pot distinge două tipuri: acoperișul verde extensiv de 12-15 centimetri, care necesită întreținere minimă, și grădina de acoperiș intensă, care oferă experiența completă a unei grădini. Din ce în ce mai multe case familiale sunt construite cu acoperișuri verzi și în țară datorită sustenabilității ușoare și costurilor reduse de realizare, așadar în prezentul articol, vom prezenta detalii despre acest tip. Acest strat protectiv ecologic se poate instala atât pe acoperișuri existente, cât și cele noi, este însă necesară hidroizolație rezistentă la rădăcini, iar planșeul trebuie să corespundă static unei sarcini suplimentare de 120–150 kg/m2.

 

Pentru ca acoperișul verde să funcționeze în mod corespunzător, la dezvoltare trebuie să țineți cont de următoarele:

– În cazul în care substratul special este înlocuit pe acoperiș cu sol vegetal sau pământ depozitat, în urma succeselor inițiale, vă veți confrunta cu din ce în ce mai multe probleme: apariția multor buruieni, distrugerea plantelor din cauza apelor stagnante, colmatarea canalelor de scurgere.

– Trebuie să asigurați posibilitatea de curățare a canalelor de scurgere și de deversare, deoarece vegetația extensivă rezistă la aproape tot, cu excepția apelor stagnante! Utilizați guri de vizitare amplasate în fâșii de pietriș (cu capacul detașabil, care împiedică pătrunderea luminii), care trebuie verificate anual pentru a vă asigura de drenajul corespunzător al canalelor de scurgere.

– Utilizați borduri din aluminiu în formă de L pentru delimitarea fâșiilor de pietriș și substraturilor, care împiedică amestecarea substraturilor și asigură un contur ordonat acoperișului.

Deoarece una dintre cele mai atractive caracteristici ale acoperișurilor verzi extinse este nevoia lor redusă de întreținere, folosim plante care iubesc lumina, sunt puțin pretențioase, se răspândesc bine, pot fi veșnic verzi și au o valoare ornamentală ridicată, printre numeroasele opțiuni. Aceste caracteristici definesc, spre exemplu, familia Crassulaceae. Aceste plante se simt bine chiar și în locuri unde alte plante (buruieni) rezistă doar pentru câteva săptămâni sau zile. Își datorează capacitatea de răspândire excelentă efectelor de înrădăcinare, și rezistă secetei datorită frunzelor lor suculente (similare cactusului). De obicei, au flori de culoare albă, galbenă și mov, înfloresc în mod obișnuit primăvara și vara, au frunzele verzi primăvara și vara, iar spre sfârșitul toamnei și iarna, se transformă în roșu închis datorită răcelii. Nu doar culoarea lor se schimbă cu anotimpurile, ci și înălțimea lor. Vara – pentru a putea stoca o cantitate cât mai mare de apă – înălțimea lor ajunge la 10-15 centimetri, și iarna, se retrag la 2-5 centimetri, pentru a se proteja de îngheț.

ArchiGreen green roof reference projectArchiGreen green roof reference project

Întreținerea unui acoperiș verde extensiv se poate împărți în două cicluri distincte. În primele două zile, este posibil ca acoperișul să necesite udare în perioadele lungi secetoase, ca urmare a căreia pot apărea și plantele nedorite, fiind așadar necesară erbicidarea mai frecventă. În urma atingerii unei acoperiri cu plante de 70 la sută, plantele din familia Crassulaceae rezistă și perioadelor mai secetoase, sarcina Dvs. fiind doar „ghidarea” lor, adică trebuie să mulgeți specimenele răspândite în fâșiile de pietriș, sau în cazul apariției proiectate, din locurile unde nu au ce căuta. În această perioada, erbicidarea se reduce la două ocazii pe an, ceea ce merită planificate la una-două săptămâni după câte o ploaie mare de primăvară sau spre sfârșitul toamnei.