Succesul acoperișului verde ArchiGreen® la concursul britanic acoperișul anului

Acoperișul verde realizat cu sistemul dezvoltat de maghiari al Universității Nottingham a devenit unul dintre finaliștii concursului Acoperișul Anului în Regatul Unit.

În ultimii ani, străduirea pentru sustenabilitate și clădirilor cu consum de energie redusă și emisii CO2 cât se poate de reduse au devenit mult mai populare, de asemenea, în domeniul arhitecturii. Birourile din clădirile care au obținut clasificări bune din partea celor mai recunoscute sisteme ecologice de clasificare a clădirilor (LEED și BREEAM) sunt închiriate cu plăcere de companiile uriașe dedicate protecției mediului, așadar va fi benefic constructorilor să investească în sustenabilitate pe termen lung. Utilizarea acoperișurilor verzi influențează semnificativ obținerea clasificărilor mai bune. Majoritatea punctelor plus pentru obținerea clasificării „excelent” sau „platinum” pot fi obținute ținând cont de următoarele două directive:

– Înlocuirea habitatului care, de altfel, ar dispărea odată cu construcția, ameliorând și astfel daunele produse mediului prin dezvoltare, respectiv protejând caracteristicile ecologice ale zonei.

– Crearea a noi habitate, care cresc valoarea ecologică a zonei în scopul de a oferi avantaje pe termen lung din punctul de vedere al biodiversității.

Acoperișurile verzi ajută la obținerea punctelor credit în ambele categorii menționate mai sus, însă este de importanță critică, de asemenea, strategia de plantare a florei necesară pentru crearea de noi habitate. În cadrul proiectării grădinilor pe acoperiș, acordăm prioritate speciilor de plante prin intermediul cărora putem crea un mediu de viață cât mai bogat în orașele aglomerate. În parcul inovativ premiat al Universității Nottingham se află noua clădire de laborator neutră din punctul de vedere al emisiilor, unică în lume, denumită GSK Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry, care oferă posibilități de neegalat pentru cercetările chimice. Instituția de cercetare a universității, realizată dintr-o investiție de 15,8 milioane de lire sterline – 6,3 miliarde de forinți – și-a deschis oficial porțile în 27 februarie 2017. În mod tradițional, laboratoarele chimice au un necesar energetic foarte mare, și cele mai multe dintre ele funcționează 24 de ore pe zi, pentru a îndeplini cerințele de temperatură complicate, necesare producției și depozitării substanțelor chimice. Reducerea la minim a consumului de energie a reprezentat un aspect critic atât în cadrul proiectării, cât și al construcției. Laboratorul este o clădire cu două etaje, care asigură spațiu de lucru pentru aproximativ 100 de cercetători pe un teritoriu de 4500 metri pătrați, precum și mai multe laboratoare pentru studenții universității. GSK s-a străduit să construiască un laborator neutru din punctul de vedere al emisiilor în Regatul Unit, care include elemente de design și tehnologii inovative care corespund cerințelor de construcții verzi și care pot fi reproduse în viitor și în alte laboratoare internaționale. Aspirația pentru sustenabilitate este reflectată, de asemenea, în structura clădirii, precum și în cele mai moderne tehnologii arhitecturale încorporate, care permit clădirii să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor în cursul duratei sale de viață. Structura clădirii a fost realizată din materiale naturale, iar energia necesară operării sale este furnizată din resurse regenerabile, cum ar fi energia solară și biomasa. Surplusul de energie generat de clădire, probabil va asigura suficiente credite de carbon în următorii 25 de ani să neutralizeze cantitatea totală de dioxid de carbon care a fost emisă în cadrul construcției clădirii. În aprilie a anului 2017, clădirea a obținut clasificările Outstanding BREEAM, respectiv Platinum LEED, acestea fiind cele mai înalte clasificări ale celor două instituții în cele mai cunoscute categorii de clasificare a clădirilor verzi.

 

 

ICB Ltd., revânzătorul oficial al societății care comercializează produsele maghiare în Regatul Unit sub denumirea EVAGREEN, a utilizat sistemul de acoperiș verde al ArchiGreen Zöldtető Kft. pentru construcția acoperișului verde al clădirii. Proiectul câștigător a învins multe acoperișuri verzi excelente în concursul britanic din 2017. Laboratorul este acoperit de un acoperiș verde extins (inaccesibil pietonal) de 1250 m2 de vegetație biodiversă rezistentă la secetă. Acoperișul necesită doar întreținere minimă, trebuie udată doar în primul an, iar în cele din urmă, lucrările de întreținere se vor limita la fertilizare primăvara și 2-3 sesiuni de erbicidare. Avantajul sistemului maghiar este că placa de drenaj de suprafață SedumDrain® 25, în plus față de rezistența ridicată la compresie, este capabilă a reține peste 10 litri de precipitații pe metru pătrat, față de valorile de 4-7 litri/m2 ale producătorilor germani. Astfel, acoperișul verde de 10 cm poate tampona aproximativ 30-35 litri/m2 de apă pluvială, ceea ce nu încarcă sistemul de canalizare.